Auktionshuset Norrköping – sälja på auktion

Att sälja och köpa olika typer av föremål på auktion blir allt vanligare. Tack vare program som Antikrundan har intresset för antika föremål, konst och äldre möbler ökat bland allmänheten. Dessutom är det idag populärare än någonsin tidigare att ta vara på sådant som redan är tillverkat i stället för att bara köpa nytt.

Möjligheten att lägga bud på auktioner på nätet har också öppnat upp för en betydligt större kundkrets. Nu behöver man inte längre bege sig till ett fysiskt auktionshus för att kunna delta i auktioner, utan kan smidigt lägga bud online oavsett dag och tid på dygnet. Funderar du på att köpa eller sälja något på auktion gäller det dock att du har lite koll på värderingen av olika föremål.

Vi på Auktionshuset i Norrköping erbjuder både traditionella slagauktioner i vårt auktionshus och auktioner via nätet. Med hjälp av våra värderingsmän kan du få reda på det rätta värdet på dina möbler, och sedan få hjälp att auktionera ut dem. Läs vidare för att få reda på mer om värdering av möbler och konst, och vad en kvalitetsauktion egentligen innebär.

Auktion och värdering av möbler

För att ett föremål ska kunna säljas på auktion måste det först värderas. Detta görs för att ta reda på ungefär vad föremålet kan tänkas vara värt, och vilket utgångspris som auktionen ska starta på. Utgångspriset baseras på värderingen och säkerställer att föremålet inte säljs för ett alldeles för lågt värde. När det gäller möbler kan värdet variera stort. För en lekman kan det vara svårt att veta hur gammal en ärvd eller begagnad möbel kan vara värd. Det finns nämligen många faktorer som påverkar. Några frågor man bör ställa sig är:

  • Hur gammal är möbeln?
  • Var är den tillverkad?
  • Vem har tillverkat den?
  • Tillhör möbeln någon särskild stilepok?
  • Hur är den tillverkad?
  • Vilket material är den tillverkad av?

Svaren på frågorna kan hjälpa till att avgöra möbelns värde, och därmed också hur mycket den kan tänkas säljas för på en auktion. Något som brukar vara populärt på auktioner är designermöbler, till exempel Y-stolen av Hans Wegner eller fåtöljen Lamino av Yngve Ekström. Men idag tillverkas många kopior av de mest kända designermöblerna, och många är så bra att det är svårt att se skillnad på kopian och äkta vara. Vill du sälja möbler på auktion är det därför bra att ta hjälp av en expert i form av en värderingsman som har lång erfarenhet av allt som har med möbler att göra.

Av naturliga skäl är det inte alltid så lätt att ta med sig en möbel till vårt auktionshus för en värdering. Därför erbjuder vi kostnadsfria hembesök så att en av våra värderingsmän kan göra en värdering av din möbel på plats. Detta för att göra det så enkelt som möjligt för dig att sälja dina möbler på auktion. Du har även möjlighet att värdera dina möbler kostnadsfritt online genom att fylla i ett formulär på vår hemsida. Då kan du beskriva din möbel samtidigt som du får chansen att bifoga så många bilder som möjligt för att våra experter ska kunna göra en korrekt värdering.

Värdera konst

Förutom möbler så är våra konstauktioner också mycket populära. Har du ett konstföremål eller en tavla du inte vill behålla som du tror kan vara värd en del är det en bra idé att auktionera ut den, antingen på en traditionell slagauktion på ett auktionshus eller på en auktion online. Värdering av konst är på många sätt ännu mer komplicerad än att värdera möbler. Det finns mängder av kända och okända konstnärer världen över, och som värderingsman gäller det bland annat att ha koll på vilka verk som är extra eftertraktade för tillfället.

Som privatperson kan det vara svårt att veta om en tavla är värd ett par hundralappar eller om den kan inbringa en mindre förmögenhet på auktion. Precis som med möbler förekommer det också kopior, eller förfalskningar av kända konstverk. Därför är det viktigt att du tar hjälp av en erfaren expert som kan avgöra om ditt konstverk är äkta.

Vi på Auktionshuset i Norrköping har värderingsmän som är specialiserade på just konst, och du är varmt välkommen till oss med ditt konstverk för en kostnadsfri värdering. Har du inte möjlighet att besöka vårt kontor kan vi även komma hem till dig för att värdera din konst på plats. Du kan också fylla i formuläret på vår hemsida och ladda upp bilder på ditt konstverk, så återkommer vi med en värdering och information om hur vi kan hjälpa dig att auktionera ut konstverket i vårt auktionshus eller på nätet.

Vad är en kvalitetsauktion?

Du kanske har hört talas om begreppet kvalitetsauktion? Det syftar på auktioner av föremål med ett högre värde, till exempel exklusiv konst, designermöbler eller värdefulla smycken. Auktionshuset i Norrköping anordnar regelbundet kvalitetsauktioner, och vår breda kundkrets innefattar köpstarka konsumenter både inom Sverige och internationellt. Har du möbler, konst eller andra exklusiva föremål tar vi därför gärna emot dem för försäljning vid vår nästa kvalitetsauktion. Hör av dig till oss för en kostnadsfri värdering så ser vi om just dina föremål platsar som objekt vid våra kvalitetsauktioner. De hålls både som fysiska slagauktioner i vårt auktionshus, och på nätet där spekulanter från hela Sverige kan lägga bud direkt hemifrån oavsett dag och tid på dygnet.

Vill du sälja dina möbler, konstverk, tavlor eller andra föremål kan du ofta få bra betalt genom att lägga upp dem för auktion. Då kan de hamna hos någon som kanske länge letat efter just den typen av möbel eller tavla, samtidigt som du själv får möjlighet att investera i något helt annat som du länge drömt om. Vi hjälper dig under varje steg i processen, från den första värderingen till försäljningen och överföringen av betalningen till ditt konto. Kontakta oss gärna för en kostnadsfri värdering redan idag, antingen via ett besök på vårt auktionshus, ett hembesök eller genom att fylla i vårt formulär på hemsidan.

Följ oss på Instagram!

Kontakta oss