672090. FÅTÖLJ ”Pastilli”, Eero Aarnio, Finland.

Fåtöljen Pastill 
Pastill-Eero-Aarnio
TILL AUKTIONEN >>

Fåtöljen Pastill skapades år 1967 av den finska möbelformgivaren Eero Aarnio. Aarnio föddes den 21 juli år 1932 i Helsingfors. Han är främst känd för sina sittmöbler utförda i glasfiberarmerad plast i organiska former och livfulla färger. En design som ansågs nytänkande under 1960-talet. Ett år efter Pastills lansering tilldelades Aarnio det amerikanska priset ”American Industrial Award” för fåtöljen.

Förutom Pastill, är även hans sittmöbel Åskbollen välkänd, tillverkad år 1963. År 1968 kom en vidareutveckling av Åskbollen, kallad Bubblan. Sedan 1990-talet har möblerna nytillverkats av Adelta i Tyskland.

Askbollen-Eero-Aarnio
Åskbollen (bildkälla)

Bubblan-Eero_Aarnio
Bubblan (bildkälla)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *